tisdag 24 maj 2011

Dag 3 - Berätta om din hundras

Chinese crested powder puff
En hårig naken hund bara det säger väll någonting om att det är en udda hund?
Rasen är en sällskapshund. Den hårlösa varianten, nakenhunden, är resultatet av ett genetiskt anlag för hårlöshet, som hos den här rasen är dominant. Helt utan hår är nakenhunden dock inte, utan hjässan, öronen, svansen och tassarna är pälsförsedda. Den hårlösa kroppen ska vara slät vid beröring. Den behårade varianten av rasen, den så kallade powder puff, har päls över hela kroppen. Chinese crested dog kan fungera för en del allergiker, dock inte för alla. Säkra belägg för att det är en allergivänlig ras saknas.
Mankhöjden ska enligt rasstandarden vara 28-33 centimeter hos hanen och 23-30 centimeter hos tiken. Maxvikten är 5,5 kilogram och normal livslängd är 12-15 år.
Chinese crested dog är en aktiv, tillgiven och sällskaplig ras. Rasen är vänlig, lekfull och gladlynt, men kan vara reserverad mot främlingar, framförallt den nakna varianten. Den har en stark flockkänsla, men är detta till trots ändå självständig. Den är lyhörd men kan vara envis och behöver en stadig hand och en konsekvent uppfostran för att bli lydig. Som en livlig och rörlig hund uppskattar den att få röra på sig, men motionsbehovet är inte extremt. Förutom regelbundna promenader är tillfälle till rasting och lek utan koppel bra för hundens fysik. Agility kan fungera bra, om hundens intresse för uppgiften kan bibehållas. Lydnadsträning kan under samma förutsättning också fungera. Rasen ställs även ut på hundutställningar.

I mina ögon är kinesen en egen ras som har mer egen vilja än många andra, de är lätt lärda när det är någonting som de vill lära sig annars vägrar de helt enkelt. Väldigt tillgivna sin ägare och iaf min kille antingen älskar eller hatar folk, han accepterar inte folk direkt utan vill undersöka i lugn och ro.
 
Finsk lapphund
Finsk lapphund är en spetshund; intelligent, modig, lugn, läraktig och arbetsvillig med mjuka drag, trogen och med en päls som lämpar sig för arktiskt klimat. Den är lämplig för vallning, särskilt renvallning, och kan användas som jakthund, ofta till småvilt, och även som spårhund. Den har goda egenskaper som lämpar sig väl för alla hundsporter.

En hund som verkligen vill och behöver få arbeta. Lojala, älskar barn, älskar att leka och mognar lite sent. De lär är väldigt lätt lärda dock är de lika snabba på att lära sig dumheter. En väldigt tillgiven ras som älskar allt och alla och de kör verkligen med mottot "fullt ös medvetslös" :) 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar